VOŽNJA AUTA U PAPUČAMA: Da li je zabranjeno i mogu li da vas kazne?

auto
Foto ilustracija: Telegraf.rs
Vozači u Srbiji masovno izbegavaju da voze u papučama, japankama, štiklama, iako to našim Zakonom o bezbednosti u saobraćaju nije zabranjeno, a zabluda je i da policija može da kažnjavaukoliko proceni da neko u takvoj obući potencijalno ugrožava bezbednost

Međutim, postoji situacija u kojoj se vozač može kazniti za vožnju u papučama, ali je za to neophodno da, ne daj Bože, izazove saobraćajnu nezgodu.

Iako je napolju temperatura 40 i plus stepeni, retko ko se, naime, usuđuje da po ovoj vrućini vozi u laganijoj obući.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanovićkaže da je dobro što vozači imaju svest o tome, ali i da naš zakon ne propisuje odevanje tokom vožnje.

– Može u papučama, a može vozač da bude i go. Naš zakon dozvoljava vožnju u papučama, međutim, ukoliko neko izazove saobraćajnu nezgodu zato što mu je papuča, na primer, zapela za komandu gasa, imaće problem. Sigurno će odgovarati.

POVEĆANJE PLATA I PENZIJA OD DECEMBRA OVE GODINE: Evo ko će sve i koliko dobiti povišicu

– Naš zakon, naime, ima opšte mere koje ne smeju da se preduzimaju jer se ugrožava bezbednost saobraćaja.

To znači da ako me zaustavi policajac a ja u papučama, on ne može da dokaže da ja ugrožavam bezbednost saobraćaja tom radnjom.

Ali, ako se dogodi saobraćajna nezgoda i utvrdi, kao što rekoh, da je do nje došlo jer je zapela papuča, može odgovarati i biti kažnjen na sudu – objašnjava Okanović.

Istraživanje sprovedeno pre dve godine u Engleskoj pokazalo je da posebno vožnja u japankama može biti opasna, jer je, navodno, ona odgovorna za više od 1,4 miliona saobraćajnih udesa godišnje.

Rada Manojlović oštro ODGOVORILA Glogovcu, zbog napada na estradu, pa pomenula i BATU ŽIVOJINOVIĆA

Stručnjaci su čak izračunali da je vožnja u japankama opasnija od vožnje u štiklama, jer je potrebno više vremena da se noga sa gasa pomeri na kočnicu, a i manji je pritisak.

VREMENSKA PROGNOZA ZA VIKEND: RHMZ izdao 3 važna upozorenja!

Takođe, jedan od deset vozača priznao je da mu se japanka podvukla ispod papučica i da je u poslednjem trenutku izbegao udes.

(Dnevne.rs/Izvor:Lj. R. – lj.racic@telegraf.rs,Telegraf.rs)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*