Vernici danas slave sveticu kojoj je iz usta izletela GOLUBICA kad su joj ODSEKLI GLAVU! (INFO)

ikona
Foto: johnsanidopoulos.com
Sveta mučenica Teodosija Tirska stavljena je na teške muke jer je prišla vezanim hrišćanima

Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva danas proslavljaju Svetu mučenicu Teodosiju Tirsku.

O svetoj Teodosiji Tirskoj episkop Kesarije Palestinske Jevsevije, svedok – očevidac, saopštava sledeće : “U vreme kada se u našoj zemlji već pet godina produžavalo gonjenje na hrišćane od strane nečestivih idolopoklonika, u sedamnaesti dan meseca aprila, na sam praznik Vaskrsenja Hristova, jedna pobožna i česna devojka, rodom iz Tira, kojoj ne beše još osamnaest godina, priđe na sudištu k vezanim za Hrista hrišćanima, koji su smelo razgovarali o Carstvu Božjem, i zamolila ih je da je spomenu pred Gospodom kada završe svoj mučenički podvig i odu Bogu”.

A vojnici, ugledavši devojku kako se klanja sužnjima – hrišćanima, uhvatiše je, i kao da je učinila neko strašno rđavo delo, privedoše je k carskom namesniku Urbanu na ispitivanje.

Namesnik, ispunivši se silne jarosti i zverske svireposti, stavi je odmah naljute muke: železnim noktima ostrugaše joj dojke i rebra sve do kostiju. Posle je naredio da mučenicu, koja je jedva disala, utope u moru.

vernici
Foto: pixabay /dnevne.rs

Tako govori Jevsevije, koji je sve to svojim očima gledao. Osim toga, prema drugim podacima, svetu mučenicu Teodosiju, posle potopljenja u moru, Anđeli izvadiše iz mora na kopno potpuno živu. Hodala je noseći u svojim rukama kamen, koji joj beše privezan oko vrata. Neznabošci su je ponovo uhvatili i priveli na sud. Tad je bila osuđena da je zveri pojedu. Opet je ostala nepovređena. Najzad, mučitelj je naredio da je poseku mačem. U času kada su joj odsekli glavu, videli su da joj je iz usta izletela golubica, blistavija od zlata koja je poletela ka nebu.

Kad je pala noć, sveta mučenica se, okružena svetim devojkama, javila svojim roditeljima, sva u prevelikom nebeskom sjaju, sa zlatnim krstom u ruci i vencem na glavi, i rekla im: “Pogledajte kolika je slava i blagodat Hrista moga, koje ste me hteli lišiti!”

To je rekla roditeljima zato što su je oni odvraćali od Hrista. Ali ona je tajno otišla od njih hrišćanima, bila uhvaćena i mučena i onda uvenčana od svog Isusa Hristosa.

Sveta Teodosija česno postrada i proslavi se 308. godine.

(Dnevne.rs :/Izvor: Telegraf.rs)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*