UŽAS U PORODILIŠTU: Pijani anesteziolozi ubili Maju i njenu bebu Anu, pa napisali da je dete rođeno mrtvo (FOTO)

doktor
Foto iulustracija: pixabay
Muž pokojne porodilje, Mite Kadiev kaže da tokom trudnoće njegova supruga Maja nije imala nikakvih problema ni komplikacija, a kada je došla u bolnicu ginekolog mu je rekao da će porođaj sa carskim rezom biti gotov za sat vremena

U Osnovnom sudu u Velesu nastavljeno je suđenje protiv trojice lekara optuženih za smrt porodilje Maje Kadieve (32 ) iz Dojrana i njene bebe, koji su 22. oktobra 2015. godine preminuli u bolnici u Đevđeliji. Ovo je suđenje koje potresa celu Makedoniju. Za smrt Maje i njene bebe, kojoj su roditelji već bili dali ime Ana, optuženi su anesteziolog Tomčo Vančev i ginekolozi Venci Čalkov i Dončo Moskov. Četvrti optuženi, anesteziolog Zoran Jovanovski je umro pre početka suđenja.

Jedan od svedoka, pedijatar Ice Dojranlijev je potvrdio ono što je istragom već bilo utvrđeno – da su anesteziolozi bili pijani dok su se borili za život porodilje i njene bebe.

 

[adsenseyu4]

To su potvrdili i patolozi Sudske medicine u Skoplju, u čijem nalazu stoji da je smrt Maje Kadieve nastupila zbog prekida dovoda kiseonika i gušenja. Precizira se da su jezik i dušnik porodilje bili mehanički povređeni.

Patolozi su utvrdili da dete nije bilo mrtvorođenče, kako je pisalo u bolničkoj otpusnoj listi, već da je živelo desetak minuta, a umrlo je u majčinoj utrobi zbog nedostatka kiseonika i ulaska ugljen-dioksida u pluća bebe.

Muž pokojne porodilje, Mite Kadiev kaže da tokom trudnoće njegova supruga Maja nije imala nikakvih problema ni komplikacija, a kada je došla u bolnicu ginekolog mu je rekao da će porođaj sa carskim rezom biti gotov za sat vremena.

Printskrin: Youtube/tv sitel
Foto: Printscreen/youtube

Međutim, nakon 45 minuta ga je obavestio da su prinuđeni da prekinu operaciju zato što je, kako je kasnije saznao, anesteziolog bio u alkoholiziranom stanju.

– Čuo sam ginekologa da telefonom razgovara sa direktorom bolnice i da mu kaže: „Dođite da vidite u kakvom vam je stanju personal“. Pre nego što se javio direktoru, meni je rekao da ne može da izvrši operaciju dok je anesteziolog u takvom stanju. Dva puta je probao da joj stavi tubus, ali nije uspeo. Poznato je, a i policajci su rekli da su ti anesteziolozi stalno pripiti. Zato je i kasnila operacija jedan sat – priseća se Mite Kadiev.

 

[adsenseyu1]

Ubrzo se situacija iskomplikovala, a kada je video da se personal u bolnici rastrčao, Kadijevu se srce steglo. Nešto kasnije saopštena mu je žalosna vest.

– Oko ponoći su mi rekli da beba nije preživela. Bilo mi je teško, ali sam se molio da bar supruga ostane živa. Pola sata kasnije su mi rekli da je i ona umrla – kaže Kadiev i dodaje da mu je najteže bilo da njihovoj petogodišnjoj ćerki kaže da mame više nema među živima.

Printskrin: Youtube/tv sitel
Foto: printscreen/youtube

Slučajevi u Srbiji

U Srbiji je, takođe, bilo sličnih slučajeva, gde su lekari bili optuženi za smrt novorođenčadi.

Dragana Krkić (33) iz Ćićevca, koja tvrdi da joj je 15. decembra zbog greške lekara u Opštoj bolnici u Kruševcu beba umrla u stomaku, podnela je krivičnu prijavu protiv dežurnog medicinskog osoblja, koje nije želelo da je pregleda kad joj je pozlilo.

Takođe, nedavno je bračni par iz Aranđelovca opružio lekare Zdravstvenog centra u tom gradu za smrt svoje bebe. Oni su, naime, došli da bi se žena porodila u bolnicu, ali su lekari to odbili govoreći da nije spremna. Nakon nekoliko dana, žena je rodila mrtvu bebu.

 

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Izvor:D.J.,Telegraf.rs)

 

[adsenseyu2]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*