UPUTSTVO KOJE VAM MOŽE SPASITI ŽIVOT: Evo šta treba uraditi u slučaju zemljotresa

pomoć
Foto ilustracija: Dnevne.rs/pixabay
Potrebno je da se ljudi najpre raspitaju u kojoj zoni žive, i na osnovu toga provere da li objekat u kojem žive može da izdrži eventualno štetno dejstvo mogućeg zemljotresa.

Pre zemljotresa neophodno je u kući ili stanu odrediti jedno sigurno mjesto u većoj prostoriji, te znati gdje je glavna sklopka za struju, glavni ventili za plin i vodu i kako se oni zatvaraju.

Uvijek imajte pripremljenu bateriju, radio i torbicu za prvu pomoć,  određene zalihe hrane.

Za vreme zemljotresa bitno je sačuvati prisebnost duha i ne paničiti, jer je panika pogubna. Ako se zateknete u nižim prostorijama, pri prvim podrhtavanjima izađite iz njih na slobodan prostor, udaljite se od stabala, uličnih svjetiljki, električnih kablova i građevina.

 

[adsenseyu4]

 

Ako ste na višim spratovima, sklonite se pored nosivih zidova, pod okvire vrata, u unutrašnji ugao prostorije, ispod stola, te rukama zaštite oči. Odmaknite se što dalje od staklenih površina i pregradnih zidova, ne upotrebljavajte šibice i otvorenu vatru.

Ako se nalazite u automobilu, nemojte se zaustavljati na mostovima ili ispod podvožnjaka, ispod električnih kablova i u tunelima. Zaustavite se na otvorenom prostoru i ostanite u automobilu.

Kada prestanu prvi zemljotresi, napustite prostorije na najpogodniji način i ponesite sa sobom najvažnije stvari. Nikako ne napuštajte zgradu liftom, već upotrebljavajte stepenice.

Isključite električnu struju na glavnoj sklopci, te zatvorite plin i vodu na glavnom ventilu. Ne zaboravite na humanost i nesebičnu pomoć stradalima, ali ne pomičite teško ozlijeđene. Za piće upotrebljavajte samo zapakovanu vodu.

Postupajte prema uputstvima dobijenim putem sredstava javnog informisanja. Ako ste ostali pod ruševinama, budite mirni i zovite u pomoć, te lupajte po instalacijskim cijevima (od vode i centralnog grijanja). Sačuvajte svoju snagu.

Područje Bosne i Hercegovine,  Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Srbije, Italije, Albanije, Grčke, Turske, odlikuje izraženom seizmičkom aktivnošću.

[adsenseyu1]

(Dnevne.rs/Kutaknet.com /Izvor:Frend.ba)

[adsenseyu2]

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*