U Evropi ih plaćaju ZLATOM, a u Srbiji niko ne zna i da postoji!? (VIDEO)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
poludragi-kamen
Foto: printskrin /tanjug
Kraljevo – Pavle Todorović, geolog amater iz Kraljeva, sve do pre neki dan ni slutio nije da u njegovom kraju ima retkih dragulja, i to nadohvat ruke.

U jednom od planinskih potočića nadomak Kraljeva, kako tvrdi Todorović kao dobar poznavalac dragog i ostalog kamenja, pronašao je grumen poludragog „ahata“ od stotinak kilograma.

On kaže da meštani prave objekte od njega i ne znajući da kamen vredi.

„U okolini Čačka pravili su od „ahata“ štale, deo ispred njih ili put.

Možda pojedini meštani i znaju o čemu se radi, ali ima ga dosta i niko ga ne eksploatiše, i uzimaju ga kao što sam i ja pronašao kamen“, objašnjava Todorović za Tanjug.

Od ovog kamena će, kaže Todorović, najpra da izdvoji jalovinu, a onda da obradi komade čistog ahata i smesti u svoju zbirku plemenitih minerala.

Ostatak će možda ponuditi i na prodaju, juvelirima za izradu nakita ili drugim zainteresovanim kupcima.

„Nuđeno je koliko znam Izraelcima da ga eksploatišu.

Vidim da Slovenci nude po 50 evra za kilogram, a ovaj kamen ima stotinak kilograma, što bi bilo oko 5.000 evra“, priča Todorović.

Padine Kopaonika, Goča, Stolova, pa i dolina Ibra sve do Mataruške Banje, bogate su dragim kamenjem poput opala, ahata, ametista, jaspisa, kalcedona i drugih, ali i „građevinskog“ kamenja poput mermera, kvarca ili peščara.

(Dnevne.rs /Izvor: Tanjug)

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
  • sumadinac

    LJudi sta ce nama mi smo previse bogati, samo tom. bogatstvu ne dostaje EU pa smo kompletni.

  • laka

    Valjda su nase krave vrednije od tamo nekih evropljana….

  • Kako

    Dajte Informaciju I To Će Evropljani Pokrasti!