TENKOVI, BORBENA VOZILA, MIGOVI: Uskoro nam iz Rusije stiže naoružanje, čime postajemo NAJJAČA SILA na ovim prostorima

avion
Foto: Wikipedia/Krasimir Grozev
Srbija će imati jednu modernu flotu aviona koja će moći da u potpunosti čuva naše nebo i da bude garant bezbednosti svim našim građanima, izjavio je danas ministar odbrane Zoran Đorđević dodajući da je, pored toga, dogovoreno da bude isporučeno i 30 tenkova T72 i 30 borbenih vozila BRDM 2.

Đordjević je novinarima rekao da je dogovor sa Ruskom Federacijom potvrda da Vlada Srbije na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem radi ispravnu stvar dobru za državu.

– Predsednik Rusije (Vladimir) Putin rekao je da će on potpisati ukaz. Čekamo da bude potpisan ukaz i u skladu sa tim ukazom preuzećemo dalje korake – obijasnio je Đorđević.

Prema njegovim rečima, postoje dve varijante, a jedna je da to bude samo pomoć.

 

[adsenseyu4]

– Ono što smo zamolili je da bude, na osnovu vojno-tehničkog sporazuma, vojna tehnička pomoć. To dosta olakšava proceduru i dosta brže cemo doći u posed tih aviona i početi sa remontom i modernizacijom – rekao je Đorđević.

Navodeći da je pored toga dogovoreno da bude isporučeno i 30 tenkova T72 i 30 borbenih vozila BRDM 2, on je istakao da će svi biti potpuno mordenizovani i rementovani i kao takvi predmet donacije Srbiji.

– Čekamo samo da se završi, pretpostavljam, proces u Rusiji i nakon toga da budu isporečeni. Onda ćemo da vidimo tehniku kako i na koji način ćemo da ih dopremimo – rekao je Đorđević.

Na pitanje o plaćanju, ministar je istakao da su tu samo troškovi puta.

– Dobićemo ih verovatno u nekoj luci u Rusiji i od tog trenutka oni postaju naši. Mi ćemo u skladu sa tim organizovati dopremanje u Srbiju i to je jedini trošak koji će imati Srbija – rekao je Đorđević koji je sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem potpisao Sporazum o međusobnoj saradnji dva ministarstva.

Remont MiG-ova u Srbiji

Ministar odbrane Zoran Đorđević izjavio je danas da je interes Srbije da remont MiG-ova 29 bude u Srbiji.

– Remont će biti u Srbiji, iz više razloga. Prvo, da naši ljudi iz (vazduhoplovnog zavoda) ‘Moma Stanojlović’ budu prisutni i da budu učesnici u remontu, a drugo i zbog mogućnosti da sve to preuzmemo u budućnosti – rekao je Đorđević.

Na pitanje da li će svih šest MiG-ova 29 stići odjednom, Đorđević je objasnio da je ranije bilo pregovora da stignu “pet plus jedan”, ali da je na poslednjem sastanku u februaru dogovoreno da bude svih šest.

 

[adsenseyu1]

Gostujući na RTS-u, Đorđević je rekao da je interes Srbije da Vojska bude najbolje opremljena, da može da zaštiti svoju teritoriju i građane i istakao da planovi idu u dobrom pravcu.

On je naveo da modernizacija Vojske ide dobrim putem, kroz opremanje vazduhoplova i vazdušne odbrane.

O mogućnosti da Srbija bude centar za helikoptere, Đorđević kaže da sve ide u pravcu da to brzo zaživi.

– Prvo će to biti mali, regionalni centar koji bi trebalo kasnije da izraste u jedan moderan, savremeni centar za jugoistočnu Evropu – rekao je Đorđević.

Ministar kaže da “Srbija grabi krupnim koracima” kada je reč o namenskoj industriji.

Govoreci o migrantima, Đorđević kaže da je bitno da se spreče ilegalni ulasci u zemlju.

On je istakao da je do sada sprečeno više od 20.000 ilegalnih ulazaka.

– Bitno je i da evidentiramo te ljude koji žele da produ kroz Srbiju. Vojska i policija rade posao i bice spremne za sve – rekao je ministar.

 

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Blic.rs/Izvor.Tanjug.rs)

 

[adsenseyu2]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*