TAČIJA NAORUŽAVAJU NEMCI: Albanci traže ovu vrstu ARTILJERIJE i ORUŽJA

Tači
Foto: Printscreen/Tanjug/AP
U fokusu Albanaca su laka artiljerijska oruđa i savremeno pešadijsko naoružanje kojim bi, u prvoj fazi opremili svoje snage čije formiranje je ustalasalo Beograd ali i NATO i zapadne sile

Vlasti u Prištini više meseci pregovaraju sa nemačkim obaveštajnim službama o nabavci topova i protivoklopnih raketnih sistema za takozvanu vojsku Kosova – saznaju Novosti.

Kako kažu izvori ovog beogradskog lista, u fokusu Albanaca su laka artiljerijska oruđa i savremeno pešadijsko naoružanje kojim bi, u prvoj fazi opremili svoje snage čije formiranje je ustalasalo Beograd ali i NATO i zapadne sile.

 

Priština insistira najpre na ovom arsenalu zbog zebnje od Vojske Srbije. Prištinski stratezi smatraju da im je ovo naoružanje najpotrebnije, da bi jedino njime mogli da se suprostave tenkovima u slučaju da zbog ugroženosti srpskog naroda, naša vlast pošalje oklopne jedinice u pokrajinu.

Plan Albanaca podrazumeva da ove i sledeće godine bude završeno formiranje vojske, posle čega sledi uspostavljanje komande, i kompletiranje ljudstva i opreme. Hašim Tači i tvorci nove vojske očekuju da će ona biti operativna do 2019. godine.

U pregovorima o kupovini oružja profesor bezbednosti Radomir Milašinović vidi pokušaj Prištine da po svaku cenu zaokruži strukturu buduće vojske. Ovaj posao, kakao naglašava, ipak neće biti moguć bez saglasnosti Brisela i Vašingtona.

– Nije isključeno da Albanci računaju na mig ili tajni dogovor sa zapadom. Ukoliko Beograd raspolaže pouzdanom bezbednosnom informacijom da je to posredi, država bi trebalo da reaguje diplomatskom ofanzivom u UN i drugim međunarodnim forumima – kaže Milašinović za Novosti.

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor/Novosti)

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*