TAČIJA NAORUŽAVAJU NEMCI: Albanci traže ovu vrstu ARTILJERIJE i ORUŽJA

Tači
Foto: Printscreen/Tanjug/AP
U fokusu Albanaca su laka artiljerijska oruđa i savremeno pešadijsko naoružanje kojim bi, u prvoj fazi opremili svoje snage čije formiranje je ustalasalo Beograd ali i NATO i zapadne sile

Vlasti u Prištini više meseci pregovaraju sa nemačkim obaveštajnim službama o nabavci topova i protivoklopnih raketnih sistema za takozvanu vojsku Kosova – saznaju Novosti.

Kako kažu izvori ovog beogradskog lista, u fokusu Albanaca su laka artiljerijska oruđa i savremeno pešadijsko naoružanje kojim bi, u prvoj fazi opremili svoje snage čije formiranje je ustalasalo Beograd ali i NATO i zapadne sile.

 

[adsenseyu4]

Priština insistira najpre na ovom arsenalu zbog zebnje od Vojske Srbije. Prištinski stratezi smatraju da im je ovo naoružanje najpotrebnije, da bi jedino njime mogli da se suprostave tenkovima u slučaju da zbog ugroženosti srpskog naroda, naša vlast pošalje oklopne jedinice u pokrajinu.

Plan Albanaca podrazumeva da ove i sledeće godine bude završeno formiranje vojske, posle čega sledi uspostavljanje komande, i kompletiranje ljudstva i opreme. Hašim Tači i tvorci nove vojske očekuju da će ona biti operativna do 2019. godine.

U pregovorima o kupovini oružja profesor bezbednosti Radomir Milašinović vidi pokušaj Prištine da po svaku cenu zaokruži strukturu buduće vojske. Ovaj posao, kakao naglašava, ipak neće biti moguć bez saglasnosti Brisela i Vašingtona.

– Nije isključeno da Albanci računaju na mig ili tajni dogovor sa zapadom. Ukoliko Beograd raspolaže pouzdanom bezbednosnom informacijom da je to posredi, država bi trebalo da reaguje diplomatskom ofanzivom u UN i drugim međunarodnim forumima – kaže Milašinović za Novosti.

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor/Novosti)

 

[adsenseyu1]

[adsenseyu2]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*