Sutra obavezno postite, ispoštujte običaje na veliki hrišćanski praznik! (INFO)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
ikona
Foto: Crkvenikalendar.com
Nikako nemojte da jedete ili pijete nešto crveno, jer podseća na prolivenu krv Svetog Jovana Krstitelja

Pravoslavna crkva i njeni vernici 11. septembraobeležavaju Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja.

Ovaj praznik je sećanje na njegovo strašno stradanje, dan je strogog posta, a u crkvenom kalendaru obeležen je crvenim slovom.

Kada se Irod Antipa oženio Irodijadom, ženom svog brata Filipa, Sveti Jovan Krstitelj, cenjeni propovednik hrišćanstva, oštro je osudionemoralni čin.

Potom je Irodijada nagovorila svoju ćerku da od oca za rođendan izmoli kao dar glavu Svetog Jovana na tanjiru. I ona dobi poklon, koji je Irodijada zakopala u dvorištu.

Jovanovi učenici saznali su gde počiva glava svetitelja, iskopali je i sahranili u Sevastiji u Palestini.

kolac-sveca
Foto: AP /Tanjug

Na praznik Usekovanja treba da se posti, i nikako da se jede ili pije nešto crveno, jer podseća na prolivenu krv Svetog Jovana Krstitelja. Takođe, ne treba raditi nikakve teže poslove.

Budući da je praznik ove godine u nedelju, valjalo bi da poranite i odete na liturgiju, a ostatak dana u prirodi potražite lekovite biljke, jer je ovo dobar dan za branje.

(Dnevne.rs /Izvor: stil.kurir.rs)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone