STRAVIČNA SVEDOČENJA NA SUĐENJU ŽENI MONSTRUMU: Azra nožem klala Srbe!

Hrvatica
Foto: printscreen/youtube
Suđenje ženi monstrumu koju pamte svi Dervenćani. Ubola Đurađa u vrat i rekla: “Neka lakše diše”. Puzali po staklu, vezivali ih konopcima i terali da laju ko psi

NA suđenju Azri Bašić (58), ženi monstrumu optuženoj za ratni zločin nad srpskim civilima u Derventi 1992. godine, svedoci tužilaštva potvrdili su da je Bašićeva učestvovala u maltretiranju zatvorenika i da je nožem ubila Blagoju Đurađa

Dragan Kovačević, koji je bio zarobljen u Domu vojske u Derventi, posvedočio je da je svim zatvorenicima po dolasku naloženo da se skinu do pasa, a nakon pretresa ih je tukao ko je stigao.

– Neki su morali da puze po staklu, a neke su vezali konopcima i terali ih da laju ko psi. Svi su nas zlostavljali i pozivali se na Azru – rekao je Kovačević, navodeći da je ona nosila uniformu i noževe.

 

Među zarobljenicima je bio i Blagoja Đurađ, koga je Bašićeva iz nepoznatih razloga zvala “vojvodom”.

– Ubila ga je nožem koji mu je desnom rukom zarila u levu stranu vrata i rekla: “Neka vam vojvoda lakše diše” – posvedočio je Kovačević, navodeći da je optužena nogom u čelo udarila Momira Lazića.

Miroslav Dujaković kaže da su njega i komšije iz naselja Čardak zarobili pripadnici Hrvatskog veća odbrane (HVO) i odveli ih u Dom vojske. Tu je video kako optužena govori vojnicima da tuku zarobljenike, među kojima je bio i Blagoja Đurađ.

– Toliko su ga tukli da se onesvestio. Kad je došao sebi pitao je: “Ljudi šta to radite? Nikome nije do zore s`jalo”. Azra se iznenadila kad je videla da je živ, pa mu je prišla, izvadila nož, kleknula i ubola ga u vrat. Nisam mogao to da gledam i stavio sam glavu ocu u krilo i čuo grcanje – kaže Dujaković.

On dodaje da je bio iznenađen time, jer mu je Bašićeva previla glavu i zaštitila njega i oca od drugih vojnika. Ispričao je da su njega i oca najviše tukli “neki Riječani” koji su im govorili da će videti kad im dođe Azra. Jedan od njih ga je zakačio nožem, a izvesni Dejan iz Srbije, kome se morao obraćati sa “gospodin ustaša” udario ga je flašom u glavu, od čega se onesvestio. Prisetio se da su drugi zatvorenici morali da ga drže, dok su ga vojnici tukli.

Suđenje ženi monstrumu nastavlja se 17. marta.

 

TERALI IH DA GUTAJU DINARE

MIROSLAV Dujaković ispričao je da su nakon zarobljavanja njega i oca odveli u prostoriju u kojoj je bilo dvadesetak njihovih komšija.

– Postrojili su nas ispred sebe i tada je počeo haos. Galama, pretres, uzimali su nam devize, a dinare smo morali da jedemo. Terali su nas da gutamo so “kako bismo lakše jeli srpske dinare” – ispričao je Dujaković.

 

(Dnevne.rs/Izvor:O.Matavulj,Novosti.rs)

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*