STRAVIČNA SVEDOČENJA NA SUĐENJU ŽENI MONSTRUMU: Azra nožem klala Srbe!

Hrvatica
Foto: printscreen/youtube
Suđenje ženi monstrumu koju pamte svi Dervenćani. Ubola Đurađa u vrat i rekla: “Neka lakše diše”. Puzali po staklu, vezivali ih konopcima i terali da laju ko psi

NA suđenju Azri Bašić (58), ženi monstrumu optuženoj za ratni zločin nad srpskim civilima u Derventi 1992. godine, svedoci tužilaštva potvrdili su da je Bašićeva učestvovala u maltretiranju zatvorenika i da je nožem ubila Blagoju Đurađa

Dragan Kovačević, koji je bio zarobljen u Domu vojske u Derventi, posvedočio je da je svim zatvorenicima po dolasku naloženo da se skinu do pasa, a nakon pretresa ih je tukao ko je stigao.

– Neki su morali da puze po staklu, a neke su vezali konopcima i terali ih da laju ko psi. Svi su nas zlostavljali i pozivali se na Azru – rekao je Kovačević, navodeći da je ona nosila uniformu i noževe.

 

[adsenseyu4]

Među zarobljenicima je bio i Blagoja Đurađ, koga je Bašićeva iz nepoznatih razloga zvala “vojvodom”.

– Ubila ga je nožem koji mu je desnom rukom zarila u levu stranu vrata i rekla: “Neka vam vojvoda lakše diše” – posvedočio je Kovačević, navodeći da je optužena nogom u čelo udarila Momira Lazića.

Miroslav Dujaković kaže da su njega i komšije iz naselja Čardak zarobili pripadnici Hrvatskog veća odbrane (HVO) i odveli ih u Dom vojske. Tu je video kako optužena govori vojnicima da tuku zarobljenike, među kojima je bio i Blagoja Đurađ.

– Toliko su ga tukli da se onesvestio. Kad je došao sebi pitao je: “Ljudi šta to radite? Nikome nije do zore s`jalo”. Azra se iznenadila kad je videla da je živ, pa mu je prišla, izvadila nož, kleknula i ubola ga u vrat. Nisam mogao to da gledam i stavio sam glavu ocu u krilo i čuo grcanje – kaže Dujaković.

On dodaje da je bio iznenađen time, jer mu je Bašićeva previla glavu i zaštitila njega i oca od drugih vojnika. Ispričao je da su njega i oca najviše tukli “neki Riječani” koji su im govorili da će videti kad im dođe Azra. Jedan od njih ga je zakačio nožem, a izvesni Dejan iz Srbije, kome se morao obraćati sa “gospodin ustaša” udario ga je flašom u glavu, od čega se onesvestio. Prisetio se da su drugi zatvorenici morali da ga drže, dok su ga vojnici tukli.

Suđenje ženi monstrumu nastavlja se 17. marta.

 

[adsenseyu1]

TERALI IH DA GUTAJU DINARE

MIROSLAV Dujaković ispričao je da su nakon zarobljavanja njega i oca odveli u prostoriju u kojoj je bilo dvadesetak njihovih komšija.

– Postrojili su nas ispred sebe i tada je počeo haos. Galama, pretres, uzimali su nam devize, a dinare smo morali da jedemo. Terali su nas da gutamo so “kako bismo lakše jeli srpske dinare” – ispričao je Dujaković.

 

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Izvor:O.Matavulj,Novosti.rs)

 

[adsenseyu2]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*