Skandalozne tvrdnje: Jasenovac je bio samo sabirni centar a ne konc-logor, i u njemu niko nije bio ubijen zato što je Srbin, već su ubijani i Hrvati!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
logor
U ovom društvu su pripadnici i desne i leve orijentacije hrvatske države i zajedno negiraju istorijske činjenice i dokaze o genocidnoj prirodi ustaškog režima i konc-logoru Jasenovac
Društvo za istraživanje „trostrukog logora Jasenovac“ negira da je Jasenovac bio konc-logor i da su u njemu ubijani Srbi, Jevreji i Romi, već tvrdi da su tu deportovani protivnici režima NDH i komunisti, a da su nakon rata na tom području partizani ubijali Hrvate.

U ovom društvu su pripadnici i desne i leve orijentacije hrvatske države i zajedno negiraju istorijske činjenice i dokaze o genocidnoj prirodi ustaškog režima i konc-logoru Jasenovac.

Predsednik tog društva je dr. Stjepan Razum, sveštenik i rukovodilac Arhiva Zagrebačke nadbiskupije, potpredsednik je Mato Rupić, rukovodilac Odeljenja arhivskog gradiva Hrvatskog dokumentaciono-memorijalnog centra Domovinskog rata, a sekretar Igor Vukić, novinar naklonjen levici.

Oni tvrde da je Jasenovac bio „zatvor, odnosno radni logor za aktivne protivnike NDH (u najvećem broju komuniste i njihove saradnike) te za grupu Jevreja koji su bili izuzeti iz deportacija u nemačke logore“.

Društvo propagira da je ovaj konc-logor, zaparavo, bio „sabirni centar za ratne zarobljenike i Jevereje“ te da zarobljenici u Jasenovac „nisu dovođeni da bi bili ubijani i da niko tu nije ubijen samo zato što je bio Srbin ili pravoslavac“.

Sveštenik Razum tvrdi da su zločine u Drugom svetskom ratu zapravo „počeli četnici pobunom protiv legalne hrvatske vlasti u julu 1941″ – to je naveo još 2012. u intervjuu zadarskom“ Hrvatskom listu“, naslovljenom „Vrijeme je da srušimo velikosrpski mit o Jasenovcu“.

On tvrdi da je SUBNOR „u tri navrata pokušao dokazati `napuhane` brojke masovno stradalih u Jasenovcu sistematskim iskopavanjem žrtava 1961, 1964. i 1984“.

Šta više, tvrdi on, „mnogi hrvatski vojnici završili su svoj `križni put` 1945. upravo na poljima oko Jasenovca i na obalama Save“, pa su tamo, kako tvrdi on i još jedan deo hrvatskih desničara, zapravo, ubijani Hrvati.

„O svemu tome postoji obilje arhivske građe, a i svedoci su još živi. Država bi istraživanja Jasenovca trebala podsticati, a ne ometati“, kaže Igor Vukić, sekretar društva, koji je objavio feljton „Zanemarene činjenice o jasenovačkom logoru“ u 22 nastavka u „Glasu Koncila“.

Rad ovog hrvatskog društva žestoko je osudio Efraim Zurof, direktor Centra „Simon Vizental“.

Društvo želi da bude proglašeno za nevladinu organizaciju u Hrvatskoj, ali zagrebačka Gradska kancelarija za opštu upravu to odbija. Društvu je zamereno što umesto izraza „koncentracioni logor“, koji se koristi u Zakonu o Spomen-području Jasenovac, koristi izraz „ratni, radni i sabirni, odnosno trostruki susedni logor“, što je na tragu službenog naziva „sabirni i radni logor“ iz doba NDH.

U žalbi na odbijanje zahteva da budu registrovani kao nevladIno udruženje, predsednik Razum, na arhaičnom hrvatskom, navodi da ga „čudi to što se želi zakočiti naučno istraživanje i hrvatskom narodu nametati dogmatske stavove koji su svojstveni nekadašnjem komunističkom režimu“.

Na Razumove istupe reagovao je Efraim Zurof pozivajući ga da podnese ostavku na funkciju rukovodioca Nadbiskupskog arhiva, kao i predsednik Hrvatske Ivo Josipović, upozorenjem da Razum revidira hrvatsku istoriju.

(Srna)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone

1 Comment on Skandalozne tvrdnje: Jasenovac je bio samo sabirni centar a ne konc-logor, i u njemu niko nije bio ubijen zato što je Srbin, već su ubijani i Hrvati!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*