‘RUSIJA ĆE TEK VIDETI ŠTA EU ZNAČI SRBIJI': Evo šta je poručila pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland (INFO)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
nuland
 AFP PHOTO/MASSOUD Hossaini (Photo credit should read MASSOUD HOSSAINI/AFP/Getty Images)
Pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland poručila je, tokom susreta u Beogradu sa srpskim zvaničnicima, da su evropske integracije Srbije i ispunjavanje uslova na tom putu najbolji pokazatelj odnosa Srbije prema Rusiji.

Ona je, prema tvrdnjama izvora dnevnog lista Danas iz diplomatskih krugova, ponovila više puta istaknut stav SAD-a i EU da razume istorijske veze Srbije i Rusije i da od Srbije niko ne traži da se opredeljuje između dva puta, s obzirom na to da je put evropskih integracija politika Vlade Srbije i prioritetan politički cilj.

„Viktorija Nuland je poručila u vezi sa Rusijom da niko ne traži od Srbije da se opredeli između Rusije, s jedne, i Amerike i EU, s druge strane, jer evropskim integracijama Srbija već šalje određene signale i pravi izbor. Takođe, ona je istakla da će ulaskom Srbije u EU, taj odnos biti još jasniji i izrazila nadu da će Rusija uvideti šta EU zaista predstavlja Srbiji“, napominju diplomatski izvori.

S druge strane, Nulandova je istakla da je zabrinuta da incident u Potočarima – kada je na komemoraciji, povodom obeležavanja dvadeset godina od genocida u Srebrenici, napadnut predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić – ne pogorša odnose Srbije i BiH. Ona je izrazila nezadovoljstvo dostignutim nivoom odnosa i napomenula da je potrebno više raditi na regionalnom pomirenju, kao i jačanju državnosti BiH. Navodno, pomoćnica američkog državnog sekretara je, prema tvrdnjama izvora, rekla da se nakon incidenta u Potočarima, zabrinula i za bezbednost Bila Klintona, bivšeg predsednika SAD-a, s obzirom na to da je zajedno sa njim bila prisutna na komemoraciji.

(Izvor: Danas)

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone