RODITELJI, PAŽNJA: Parče hleba s mašću zdravije od mlečne čokolade! (INFO)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
mikroskop
Foto ilustracija: pixabay /dnevne.rs
Parče hleba premazano svinjskom mašću i alevom paprikom daleko je zdravija ishrana nego mlečna čokolada, kaže dr Nedeljko Radlović, pedijatar u Univerzitetskoj dečjoj klinici i predsednik Pedijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva.

Radlović kaže da deci nećemo davati mlečnu čokoladu ako želimo da žive dugo i zdravo.

Ovo su 4 najštetnije stvari koje možete uneti u organizam (INFO)

– Ovaj desert je nešto najgore što može nekome da se preporuči. Kombinacija mlečne masti i šećera saharoze koja daje fruktozu je najbolji put da nekome zakrčite krvne sudove, odnosno da dobije aterosklerozu.

Zbog toga treba menjati svest dece, ali i roditelja i umesto mlečne ponuditi im crnu čokoladu, koja je daleko zdravija – objašnjava ovaj poznati pedijatar.

On kaže da su deca u Srbiji sve više gojazna zbog nezdrave ishrane u kojoj preovlađuje mlečna čokolada.

Zato se, kaže, u praksi susreće s decom koja već imaju promene na zglobovima zbog težine, ali i s mališanima koji imaju visok pritisak i predispoziciju za šećernu bolest.

Stručnjaci upozoravaju da je mlečna čokolada poput neke razblažene varijante, čije su sve dobre vrednosti stavljene po strani nauštrb dobrog ukusa.

covek
pixabay /dnevne

Sadržaj kakao delova je i do tri puta manji nego kod crne čokolade, dok dodato mleko sadrži zasićene masnoće koje povećavaju nivo holesterola. Druga činjenica je da mlečna čokolada sadrži više šećera od crne, koji posledično podiže apetit, dok kod crne nema takav učinak.

Prof. dr Ljubomir Pfaf, jedan od naših istaknutijih nutricionista u zemlji, kaže da su hleb i mast bolji od čokolade.

– Sve što imate u čokoladi imate i u hlebu. Ali, ako na hleb dodate životinjske masti, onda imate i A, D, E i K vitamine. Ukoliko još tu mast namažete na crni hleb, onda u organizam unosite i kompleks B-vitamina, što je zdravije od mlečne čokolade – savetuje Pfaf.

(Blic)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
 • Asterix

  Otkrio rupu na saksiji.Ali u svakom slucaju pohvala jer podseca ljude da su stare navike u ishrani mnogo bolje , nego novotarije koje je doneo zli duh sa zapada.Do pre dvadesetak godina nacija nam je bila kud i kamo zdravija ,dok je sada presla 50-60 % bolesnih na broj ukupnog stanovnistva.Sva halabuka u poslednje vreme na internetu o zdravoj ishrani upravo ima za cilj odvratiti ljude od losih navika u ishrani, losih namirnica, opasnost koju GMO hrana cini ljudima.

  • zix019

   more McDonald’s je lek za sve….. kakva cokolada..

 • W

  Nas najpoznatiji nutricionista i borac za pravilnu ishranu, prof. dr Ljubomir Pfaf, preminuo je jos u februaru 2014.

 • maja

  Jos samo da zna da se ne pise ateroskleroza.

  • Maja

   Piše.

   • Marina

    Molim Vas, naučite nas kako se piše.

 • Mama

  nije problem u čokoladi nego u količini čokolade koja se pojede….a gospodin doktor je malo pretjerao… treba biti umjeren u ishrani… djecu učiti da čokolada nije obrok tj zamjena za večeru ili doručak a niti užina …već desert…. par kockica ili red…. i poređenje kriške hljeba s masti i alevom paprikom s čokoladom je smješna….