PAZITE UKOLIKO PUTUJETE U OVU EVROPSKU ZEMLJU: Ko zapali cigaretu, kazna 200 € (INFO)

cigare
Foto: Dnevne.rs/pixabay
U Češkoj je od ponoći stupio na snagu novi antipušački zakon kojim su pučaši proterani iz restorana i ugostiteljskih objekata, sa stanica javnog prevoza…

Ne sme da se puši ni na igralištima za decu i sportskim terenima, pozorištima, bioskopima i galerijama a kazna za zapaljenu cigaretu na zabranjenom mestu je skoro 200 evra.

Češka je postala tako 23. zemlja Evrope u kojoj je u zatvorenim javnim prostorijama zabranjeno pušenje a izuzetak su dobili međunarodni aerodromi, zoološki vrtovi i trgovinski centri koji mogu da izdvoje posebna mesta i prostor kao pušionice.

TAJNI SPISI PATRIJARHA PAVLA: “Srbija će stati uz Rusiju, a nakon KONAČNOG SUKOBA ovo će se desiti…” (INFO)

Kazne za kršenje zakona su drakonske i za ugostitelje zato što je odgovornost na njima da eventualnog pušača izbace iz objekta a ukoliko pušača ignorišu, preti im kazna od 2.000 evra.

Ko ni u restoranu ne može bez nikotina osuđen je na nargile koje su izuzete zbog vrlo popularnih orijentalnih čajdžinica ili na elektronske cigarete koje su, međutim, ipak zabranjene u školama i bolnicama.

Jedan od najstrastvenijih pušača u Češkoj, predsednik Miloš Zeman, na zakon nije stavio veto, kako je kazao, jer je u sukobu interesa, ali je ostavio sebi za pravo da u predsedničkom zamku Hradčani jedna prostorija bude uvek pretvorena u pušionicu – ona u kojoj se trenutno nalazi šef države.

Česi su se od cigareta u kafanama i restoranima opraštali juče raznim šaljivim hepeninzima u kampanji Poslednji opušak a već traže način kako da zaobiđu zakon ili nađu u njemu rupu, kako bi bez posledica i kazni mogli i dalje veselo da ; puše na zabranjenim mestima.

Najpopularniji trik je da se kafana proglasi za privatni pušački klub, kao što su već češki ugostitelji isprobali da izbegnu ovog proleća obavezne fiskalne kase. Drugi je da se restoran ili kafić proglasi za privremenu građevinu u kojima zakon pušenje dozovoljava.

POLICAJCI ZATRAŽILI VOZAČKU DOZVOLU NARKOMANU: Odgovor koji su dobili čuje se jednom u životu! (VIDEO)

“Češka se ovim zakonom vratila među civilizovane zemlje. Znam kako izgleda kraj pušača i verujte, to nije ništa lepo”, kazao je ministar zdravlja Miloslav Ludvik, ali je dao pre svega ugostiteljima rok od 90 dana u kome se neće naplaćivati kazne.

TAJNI SPISI PATRIJARHA PAVLA: „Srbija će stati uz Rusiju, a nakon KONAČNOG SUKOBA ovo će se desiti…“ (INFO)

U Češkoj puši oko 30 odsto stanovništva a svake godine posledice aktivnog pušenja odnesu oko 18.000 života.

(Dnevne.rs/B92.net/Izvor:Beta)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*