NOVA PRAVILA NA SNAZI: Kazna je 4.500 dinara, ukoliko je NE ISPOŠTUJETE

auto
Foto: Printscreen/instagram
Vlasnici automobila koji su registrovani za pet osoba, a imaju samo četiri sedišta i četiri pojasa, već za sledeću registraciju moraće da spreme 4.500 dinara. Naime, prema novim pravilima, više se neće tolerisati vozila koja su registrovana za više putnika nego što imaju sedišta i pojaseva

Vozači će tako morati da plate taksu za novu saobraćajnu dozvolu i potvrdu o stvarnom kapacitetu.

– Vozači prvo potvrdu o broju sedišta treba da traže od proizvođača, a ako je ne dobiju, da odmah odu u Agenciju za bezbednost saobraćaja, gde će završiti tu proceduru. Potom odlaze u servis na tehnički pregled. Poslednji korak je MUP, gde završavaju registraciju i dobijaju novu saobraćajnu dozvolu – navode u jednom centru za servisiranje.

Troškovi se razlikuju u zavisnosti od vozila. Tako oni koji imaju mlađe automobile, uglavnom su od proizvođača uspevali odmah da dobiju potvrdu o broju sedišta i to ih je koštalo od 1.500 do 3.000 dinara.

 

[adsenseyu4]

Fotokopiju te potvrde priložili su Agenciji za bezbednost saobraćaja i platili taksu za novu saobaćajnu dozvolu od 1.314 dinara, što je ukupno oko 4.500.

S druge strane, ima i onih koji nisu uspeli da potvrdu dobiju od proizvođača, pa su od Agencije morali da traže nalog za atestiranje vozila koje se obavlja u sertifikovanoj ustanovi i dodatno košta.

Milan Božić iz Auto-moto saveza Srbije kaže da je sve urađeno po ugledu na Evropu.

auto
Foto: Wikipedia/Own work Author OSX

– Problem je nastao jer je veliki broj vozila, koja su predviđena za četiri putnika, u Srbiju uvezen iz inostranstva i registrovan kao da su za petoro. Tome je moralo da se stane na put – kaže Božić.

Iako su mnogi koji imaju ovaj problem pomislili da če ga rešiti ugradnjom dodatnog pojasa, u centru za servisiranje napominju da to nije moguće.

 

[adsenseyu1]

– Ako automobil ima četiri sedišta, on može imati najviše četiri pojasa. Ne možete ugraditi treći pojas pozadi ako nemate i treće sedište – ističu u ovom servisu.

Kazne za prevoz više putnika: Tri kaznena poena i suma od 6.000 do 20.000 dinara ako tom prilikom nije izazvana nezgoda; četiri kaznena poena i suma od 10.000 do 40.000 dinara ili zatvor 40 dana ako je izazvana nesreća.

(Dnevne.rs/Izvor:srbijadanas.com)

 

[adsenseyu2]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*