NAUČNICI U NEVERICI: Pogledajte skok ove bogomoljke (VIDEO)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
insekt
Bogomoljke su odlični skakači, što se može videti na ovom usporenom snimku. Na njemu beba bogomoljke hrabro skoči i sigurno se dočekuje uprkos vrlo uzanoj površini.

Ovaj skok je usporen, jer u stvarnosti traje oko 80 milisekundi, čak brže od treptaja oka. Na njemu možemo videti da, za razliku od skakavaca i vašaka, ovi insekti se ne prevrću nekontrolisano u vazduhu. Za naučnike, ovo je bilo veliko iznenađenje.

NAUČNICI NEMAJU OBJAŠNJENJE: Tajna malo poznatog plemena dugovečnih ljudi koji ne znaju za kancer!

– Pretpostavili smo da se obrće, ali smo ipak pogrešili. Ovi insekti umeju da kontrolišu svaki trenutak svog skoka – rekao je Malkolm Burouz, profesor sa Univerziteta Kembridž.

Drugi naučnik koji je bio uključen u studiji, Gregori Saton sa Univerziteta u Bristolu, ubeđen je da ovaj način kretanje bogomoljki može da se prenese i na robote.

– Za male robote, letenje je energetski skupo, a hodanje je sporo. Skakanje ima logike, ali je kontrolisanje obrtanja oduvek bio problem. Bogomoljka je prirodni dokaz mehanizma koji bi mogao ovo da reši. Potrebno je samo na robote staviti stabilizator koji će im omogućiti da se ponašaju kao bogomoljke – rekao je Saton.

VIDEO>

(Blic)

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*