NARODNA VEROVANJA NA IVANJDAN: Evo šta danas smete, a šta nikako NE TREBA da uradite! (INFO)

ikona
Foto: Wikipedia/Przykuta
Ivanjdan je hrišćanski praznik kojim se obeležava rođenje svetog Jovana Krstitelja, 7. jula po gregorijanskom, odnosno 24. juna po julijanskom kalendaru. Srbi za ovaj dan vezuju veliki broj običaja i narodnih verovanja.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik posvećen rođenju Svetog Jovana Preteče i Krstitelja – Ivanjdan.

U narodu se veruje da Ivanjdan ima magijski karakter, i da je prvenstveno praznik koji slave vračare. One, prema tom verovanju, ne propuštaju svoju priliku da, u noćima magije prirede obrede i čaranja.

Veruje se i da seoske vračare na ovaj dan beru razno bilje.

Ubranih travki mora biti tačno 77 i još jedna, ali samo pola neke biljke. Ona služi bajalicama za lečenje nepoznate bolesti, ona koja nema ime.

Oprez, verovali ili ne u ove stvari, treba da znate da se smatra da noć uoči Ivanjdana ima neobično jaku moć, naročito isceliteljsku, koja sa prvim zracima izlazećeg Sunca nestane.

Foto: Wikipedia/Ratomir Wilkowski, www.RKP.org.pl

Vlasi i Srbi u Timočkoj krajini, čim svane Ivanjdan, odlaze na livadu i zarivaju glavu u rosnu travu da bi obezbedili dobro zdravlje tokom cele godine.

—U vinogradarskim krajevima se na ovaj dan ništa ne radi. Kaže se da i do sedam dana posle Ivanjdana vinogradi najbolje rastu jer ih čuva Sveti Jovan.Veruje se da devojke noć uoči Ivanjdana treba da odu na livade, upale vatru i beru cveće i travke od kojih će uplesti venac.

Dok to čine, treba da pevaju pesme:

Ja posejo lan, baš na Ivandan, karala me, karala Ivanova majka“ ili „Ivansko cveće, petrovsko, zečenim poljem cvetalo; Ivan je cveće nabrao, majci u krilo metao, a majka s krila na zemlju“.

Venci od ivanjskog cveća se na današnji dan stavljaju na vrata kuća i tu treba da ostanu preko cele godine.

Devojke kroz taj venac treba da gledaju rađanje sunca da bi bile rumene kao ono. Ubrano bilje se čuva kao lek protiv raznih bolesti.

Pred kraj dana, u mnogim selima Srbije se i danas pale velike vatre oko kojih se igra i peva.

Devojke koje nisu udate na ovaj dan treba da posade u saksiji malo žita. Na Petrovdan, 12. juna treba da pogledaju da li je niklo. Ako su klice kao prstenovi, ove jeseni će se sigurno udati.

- U prvi i poslednji zalogaj doručka treba huknuti i sačuvati ga do večeri, a onda zajedno sa ogledalcem i malo ivera staviti pod jastuk da bi se u snu pojavio lik suđenika – još jedno od verovanja na Svetog Jovana.

Ono, međutim, što nikako ne smete da uradite jeste da razbijete to ogledalce koje ste iskoristili.

Naime, u skoro svim krajevima Srbije veruje se da će ona devojka koja razbije ogledalce ostati usedelica.

(Dnevne.rs/ Izvor: Telegraf.rs)

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*