NAJUGROŽENIJA MESTA U SRBIJI: U poslednjih 100 godina Srbiju pogodilo nekoliko JAKIH ZEMLJOTRESA, te oblasti su mogući EPICENTRI

epicentar
Foto: Printscreen/google maps/Pixabay
Vest da je u sredu uveče zemljotres pogodio Pančevo, a da se potres osetio i u Beogradu, uznemirlila je mnoge. Epicentar je bio u Deliblatskoj peščari. Veliki broj građana se uspaničio od potresa, koji, na svu sreću, nije bio veliki. Zemljotresi ovog inteziteta mogu izazvati vrlo mala oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti, a kroz istoriju Srbiju su pogodili mnogo ozbiljniji potresi sa drastičnim posledicama.

Najjači zemljotresi u našoj zemlji u poslednjih 100 godina u našoj zemlji pogodili su: Gornji Milanovac (5,9 stepeni Rihterove skale), Kopaonik (5,9), Lazarevac (6,7), Mionicu (5,6), Kraljevo (5,5), Vitinu (5,4), Gnjilane (5,2), Golubac (5), Rekovac (5), Zrenjanin (5), Trstenik (5), Kragujevac (4,9), Čačak (4,6), Kruševac (4,7) i Krupanj (4,5).

[adsenseyu5]

Upravo to su oblasti koje su u opasnosti da i ubuduće budu epicentri.

Teren u tim oblastima je takav da ispod tih oblasti nastaju pomeranja tla usled lošeg kontakta među rasedima, odnosno stenskim blokovima, objašnjavaju u Republičkom seizmološkom zavodu Srbije (RSZ).

MUŽ ZVEZDE ‘GRANDA’ Nadice Ademov (21) UHAPŠEN na aerodromu u Rimu: Posvađala se sa porodicom pa ostala i bez svadbe zbog njegovog zatvora! (INFO)

– U zoni centralne Srbije je najviša seizmička opasnost, kao i najviši seizmički rizik, jer su uticaju zemljotresa izloženi gradovi sa najvećom gustinom stanovništva – kaže za “Telegraf” Svetlana Kovačević, viša savetnica RSZ .

Ipak, kako kaže Kovačevićeva, pojava zemljotresa je moguća bilo gde u Srbiji “sa određenom verovatnoćom prevazilaženja za određeni posmatrani vremenski period”.

SEIZMOLOZI UPOZORAVAJU: Srbiji prete ZEMLJOTRESI od 6 stepeni po Rihteru

– Usvojen je kriterijum verovatnoće prevazilaženja intenziteta zemljotresa za neku zonu od 10 odsto u 50 godina. Prema ovim kariterijumima, najviši intenzitet od 9 stepeni EMS-98 skale može se dogoditi na epicentralnim područjima centralne, južne i jugoistočne Srbije (Metohija).

[adsenseyu1]

Da li može da se predvidi zemljotres?

Prema rečima Kovačevićeve, može se predvideti najverovatniji intenzitet zemljotresa i zona njegovog pojavljivanja, ali ne i vreme pojavljivanja.

mapa
Foto: Seismo.gov.rs/Printscreen/Telegraf

Seizmičke zone i intenziteti su prikazani na kartama seizmičke opasnosti ili hazarda po parametru seizmičkog intenziteta ili maksimalnog ubrzanja tla i postoje na sajtu zavoda.

DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA (do kraja septembra): Za VIKEND NEVREME, od ponedeljka HLADNIJE! (GRAFIKON)

– Cilj ovakve dugoročne prognoze je zaštita od zemljotresa, pre svega u smislu projektovanja i izgradnje objekata otpornih na uticaj zemljotresa – objašnjava savetnica iz Seizmološkog zavoda Srbije.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Izvor:S.V.,Telegraf.rs)

[adsenseyu2]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*