MISTERIJA: Tita su obožavali milioni, ali o onome što mu je ODBRUSILA JEDNA BAKA TOKOM RATA maršal nije voleo da govori (INFO)

rat
Foto: Dnenvo.rs/Kolaž
Iz Titovog života ostalo je poznato nebrojano anegdota. Navodno, ovu nije voleo i o njoj se progovorilo tek nakon maršalove smrti.

Bitka na Sutjesci ili Peta neprijateljska ofanziva je naziv koji je u jugoslovenskoj istoriografiji odomaćen naziv za operacije “Švarc” nemačkih trupa u leto 1943. godine.

Cilj ove operacije bilo je razbijanje grupa otpora, kako aktuelnog, tako i potencijalnog, i čvrsto posedanje jadranskog zaleđa, što je dobilo na važnosti nastupanjem Saveznika u Sredozemlju.

U velikom obruču u kome se tada nalazio Vrhovni štab javljeno je da je 9. juna 1943. godine Tito ranjen u ruku na brdu Milinklade na planini Ozren.

ranjeni Tito i Ivan Ribar na Sutjesci, Foto: Wikipedia
O ovom događaju postoji i sačvana fotografija koju je načinio pukovnik Savo Orović.

O događaju koji je usledio nema fotografija, ali je ostala jedna anegdota. Naime, sa jednom rukom u zavoju i štapom u drugoj ruci, bez oružja,Tito je tih dana sa ostalim članovima štaba išao preko planinskog prevoja.

Na uskoj stazi susreli su neku staricu. Videvši je, Tito joj je rekao da se skloni kako bi vojska mogla da prođe.

– Eh, i ti si mi neki vojnik, kad ni puške nemaš! – odbrusi mu starica nakon što ga je odmerila od glave do pete.

„SKIDAM BURMU PA KREĆEM U AKCIJU“: Žene, otvorite oči! Ispovest koja će potresti sve!

Tito navodno nije voleo ovu priču i nikada je nije pričao u javnosti.

DESET GODINA SE BORILA DA ZATRUDNI: Kad bih počela da plačem NIKADA ne bih prestala!

Anegdota je počela da se prepričava tek nakon njegove smrti, slično kao i ona o gradu u Srbiji u koji maršal nije voleo da odlazi i koji je zaobilazio u širokom luku.

(A. B. Dnevno.rs)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*