Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark razgovarao je u četvrtak u Banjaluci sa srpskim članom Predsedništva BiH, Mladenom Ivanićem, a zaključak je da bi svi u BiH trebalo da ostanu smireni.

– Stav EU je da je referendum o Danu RS nepotreban. Probleme u vezi sa obeležavanjem praznika potrebno je rešavati konstruktivnim dijalogom. Oni koji daju izjave u kojima se pominje rat vređaju građane BiH koji su ga preživeli. Niko pri zdravoj svesti ne bi razmišljao o takvim stvarima, a EU ih sigurno neće dozvoliti.

[adsenseyu2]

Ivanić je naglasio da 9. januar mora ostati praznik RS i da o ratu u BiH pričaju avanturisti i neodgovorni ljudi.

Glasačka mesta za sprovođenje referenduma u nedelju biće otvorena od 7 do 19 časova. Republička komisija će na svaka dva časa saopštavati kolika je izlaznost, potvrdio je u četvrtak Siniša Karan, predsednik Republičke komisije za referendum:

– Prvi nezvanični rezultati biće poznati čim se sakupe podaci od opštinskih i gradskih komisija, a najkasnije 48 sati od zatvaranja glasačkih mesta.

 

VOJISLAV ŠEŠELj (SRS): UKINULI BI I IME

VLAST u RS nikako ne sme da saginje glavu pred srpskim neprijateljima sa Zapada ili unutar RS, koji bi da ukinu taj entitet zagarantovan Dejtonskim sporazumom. Oni koji bi da ukinu praznik 9. januar krenuli bi odmah posle toga da ukidaju ime RS, sa tvrdnjom da taj naziv diskriminiše ostale građane tog entiteta. Popuštanja u vezi sa tim ne sme biti.

 

DEMOKRATSKA STRANKA SRBIJE: DODATNI PRITISCI

POZIVAMO sve koji imaju pravo glasa da izađu na birališta i podrže proslavu 9. januara kao Dana RS. Izostanak podrške države Srbije održavanju referenduma otvorio je dodatni prostor za pritiske i svakodnevne pretnje upućene RS, njenom rukovodstvu i građanima. Pozivamo vlast da se Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, suprotstavi nasrtajima na RS.

(Dnevne.rs /Izvor: E. V. N. / B. V. / Agencije)