Ko do danas nije platio porez na imovinu, platiće minimalnu kaznu od 50.000 dinara?!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone

dinari

Danas ističe rok za plaćanje četvrte rate poreza na imovinu. Ko to ne učini, rizikuje da plati drakonsku kaznu.

Kazna od najmanje 50.000 dinara za građane koji na vreme ili u punoj vrednosti ne plate kompletan iznos bilo kog poreza uvedena je letos, izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji. Međutim, drastično kažnjavanje građana posledica je greške koju su napravili predlagači zakona, tadašnji ministar finansija Lazar Krstić i njegov tim.

– Ideja jeste bila da se povećanjem kazni utiče na sve poreske obveznike da na vreme razmišljaju o svojim obavezama. Ali, navedeni član 188, kojim je predviđeno da svi građani koji ne izvrše uplatu poreza utvrđenu u poreskoj prijavi budu novčano kažnjeni iznosom od 50 odsto utvrđenog poreza, a ne manje od 50.000 dinara, nije inicijalno bio predviđen.

To je trebalo da važi samo za preduzetnike, a ne za sve građane – tvrdi izvor „Blica“.

U Ministarstvu finansija priznaju da zakon predviđa ovu astronomsku kaznu, koju će građani plaćati i ako, recimo, duguju 200 dinara za porez, ali navode da konačnu reč o visini kazne daju prekršajni sudovi.

– U svakom konkretnom slučaju prekršajni sud, ceneći olakšavajuće okolnosti, propisuje prekršajnu kaznu – kažu za „Blic“ u Ministarstvu finansija.

To znači da sud može ublažiti propisanu kaznu od 50.000 dinara, ali ne ispod najmanje zakonske mere te vrste kazne.

– Za građane je raspon kazne od 5.000 do 150.000 dinara. Ali, sud može, ukoliko građanin u međuvremenu izmiri poreske dugove, da odluči i da se sve završi opomenom – kažu u Ministarstvu.

U Poreskoj upravi nisu želeli da komentarišu kako će primenjivati navedeni član zakona. Podsećaju i da će neplatiše pre podnošenja prekršajne prijave biti opomenute, kao i da za svaki dan kašnjenja teče kamata od 18 odsto godišnje.
Poreski konsultant Đerđ Pap za „Blic“ kaže da je ova odredba samo jedna od mnogih koje su donete nakaradno, samo zato što se zakoni menjaju a da se pre toga ne konsultuje stručna javnost.

Porez na imovinu, tj. kuće, stanove, poslovni prostor ili garaže, plaća se u četiri rate. Prvu smo morali da platimo 15. marta, drugu 15. maja, treću 15. avgusta, dok poslednju, četvrtu, uplaćujemo do 15. novembra.

(Blic)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*