FORBSOVA OZBILJNA ANALIZA: Tramp Srbiji PRIPAJA SEVER KOSOVA!

predsednik
Foto: Reuters /MONTAZA: Dnevne.rs
Balkanu je potrebno novo crtanje granica kako bi se ispravila nepravda prema Srbima koji su zarobljeni iza neprijateljskih linija, ocenjuje komentator Forbsa

Balkanu je potrebno novo crtanje granica kako bi se „ispravila nepravda prema Srbima koji su zarobljeni iza neprijateljskih linija“. Prekrajanje bi konačno trebalo da ide u prilog Srbiji i uspostavljanju pozitivnih odnosa Beograda i Prištine, ocenjuje magazin Forbs. To bi moglo da znači, kako ocenjuju sagovornici Kurira, da Srbiji bude pripojen sever Kosova, ali i Republika Srpska.

Poznati američki časopis Forbs objavio je nedavno spoljnopolitičku analizu komentatora Daga Bandoa u kojoj navodi da je u ranijoj svetskoj spoljnoj politici jedina zajednička stvar bila ta da su Srbi uvek gubili, da Amerika i EU nisu bile na strani Srbije, ali jesu na strani Albanaca s Kosova.

 

[adsenseyu4]

Kako se navodi, iz Prištine i Beograda dopiru neprijateljski tonovi i pretnje, zbog čega je vreme da SAD i EU ponovo umešaju prste i „ovog puta učine pravu stvar“.

Zločini nad Srbima

– Nakon što je NATO uspeo da protera srpsku vojsku, Albanci su počeli da čine najstrašnije zločine i etničko čišćenje nad Srbima, proteravši najmanje četvrt miliona Srba, Roma i ostalog nealbanskog stanovništva, a američki i evropski vojnici, uprkos tome što su okupirali teritoriju, uradili su vrlo malo da to zaustave – podseća Forbs.

List dalje navodi i da ljudi sa severa Kosova žele da budu deo Srbije, ali da sistematska nepravda prema njima stvara nove mogućnosti za konflikt.
– Potrebni su novi pregovori, ali oni u kojima SAD i EU neće biti na strani Albanaca, već na strani Srba, a jedino rešenje je ono kojim će i Priština i Beograd biti zadovoljni – zaključuje Bandoa.

Politički analitičar Branko Radun kaže da se američka spoljna politika trenutno prestrojava i da je to realna šansa za Srbe.

Vreme za lobiranje

– O tome govori i ovaj tekst. On otvara pitanja i predlaže rešenja da Srbi ipak nešto dobiju i da ne budu nezadovoljna strana. Do sada nas niko ništa nije pitao, a sada nas pita. Naziru se rešenja koja polaze od etničkih granica, a to znači sever Kosova i Republika Srpska za Srbiju, podela BiH i zapadna Hercegovina za Hrvatsku, podela Makedonije, pa čak i podela Crne Gore – ocenjuje Radun.

On ipak napominje da to ne znači da će sve to da se desi, ali je činjenica da su sve opcije prvi put otvorene.
– Do sada je sve bilo zakucano, a sada je nastupila realna šansa za Srbe da poprave svoju poziciju. Ovo je vreme za pregovore i lobiranje, a sve će uglavnom zavisiti od američkih interesa na Balkanu – zaključuje Radun.

I njegov kolega Dragomir Anđelković se slaže sa autorom teksta da je srpska strana oštećena tokom i posle procesa raspada SFRJ.

Prisajedinjenje sa RS

– Ako Amerika s Trampom na čelu želi stabilan Balkan, jasno je da će tu nepravdu morati da ispravi. Tako Srbija može da računa na pravo RS na prisajedinjenje sa Srbijom, kao i na konfederalni odnos sa Crnom Gorom. O Kosovu bi se tek razgovaralo, i to ne samo o severu Kosova već i o nekoj vrsti autonomije za važne srpske manastire i Srbe u Kosovskom Pomoravlju – objašnjava Anđelković.

 

[adsenseyu1]

Trampa ne zanima Kosovo
I FORIN POLISI IZNEO SLIČNE ZAKLJUČKE

Ugledni časopis Forin polisi nedavno je objavio analizu po kojoj će prva žrtva nestabilnosti uzrokovane politikom američkog predsednika Donalda Trampa biti upravo Kosovo. Prema ovom tumačenju, Tramp će dići ruke od Kosova, a ono će bez američke podrške biti nemoćno da se odbrani i vratiće se pod kontrolu Srbije.

 

Anarhija na Kosovu
MAFIJAŠI I RATNI ZLOČINCI SVE VODE

U svojoj analizi Bandoa piše da je Priština postala grad „kojim rukovode mafijaši i ratni zločinci“, a Kosovo „poligon na kojem Saudijska Arabija regrutuje i radikalizuje inače sekularne muslimane“. Takođe „zločini nad nealbanskim stanovništvom na Kosovu gotovo se ne procesuiraju“, ne postoji sloboda štampe i „političari i sudovi ogrezli su kriminal, kao i trgovinu organima“.

 

ČINJENICE

– Sever Kosova sastoji se od četiri opštine: Severna Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok

– Za razliku od srpskih enklava u centralnom delu pokrajine, koje su okružene teritorijom naseljenom Albancima, severno Kosovo ima neposrednu vezu sa centralnom Srbijom

– Površina severnog Kosova je oko 1.200 kvadratnih kilometara, što je nešto više od 11% Kosova i Metohije

– Prema procenama, oko 60.000 Srba živi na severu Kosova

 

[adsenseyu5]

 

(Dnevne.rs/Izvor:Kurir.rs)

 

[adsenseyu2]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*