EVROPA U STRAHU: Otkrivena južnoamerička riba „paku“ na obalama Švedske, koja muškarcima jede genitalije! (VIDEO) (FOTO)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
'strojac'
Stručnjaci su upozorili švedske muškarce da na kupanju zadrže svoje gaće, jer je u švedskim vodama otkriveno prisustvo ribe paku koja jede muškarcima testise i penis.

Upozorenje je uslijedilo poslije hvatanja ove ribe u „Oresund Sound“ . Uhvaćena riba je imala 21 santimetar dužine. Paku je rođak pirane i porijeklo joj je iz oblasti Amazona.

Kako se ova riba našla u vodi sa znatno drugačijim uslovima, još nije razjašnjeno.

Ovo je slatkovodna riba koja može da naraste i do 90 cm i da dostigne težinu od 25 kilograma. Nadimak joj je „sjekač jaja“ zbog napada na muške genitalije. Nacionalni istorijski muzej susjedne Danske je upozorio: “Ne skidajte kupaće gaće ako ste u tim vodama još uvijek“.

U oblastima gdje je ovoj ribi prirodno stanište, mnogobrojni su slučajevi gdje su pojedini ribari iskrvarili do smrti poslije ugliza paku.

Riba paku je proširila stanište na Novu Gvineju a primijećena je i u jednom jezeru u Teksasu.

Neobjašnjivo je otkud paku po prvi put u vodama Evrope. Mislilo se do sada da ako je riječ o puštanju u rijeku od strane nesavjesnog odgajivača, da riba ne može preživjeti uslove u evropskim rijekama.

zubi

Međutim izgleda da paku ima nevjerovatne osobine prilagođavanja. Slični eksperimenti sa piranama do sada nisu uspjeli jer nisu u stanju da se prilagode zimskim uslovima evropskih rijeka.

Paku jede između ostalog i male ribe pa je to možda odgovor zašto „napada“ muške polne organe.

Karl Henrik, stručnjak za ribe iz danskog muzeja, kaže da je paku gotovo identična po izgledu sa piranom, a razlikuju se po tome što paku ima zube za drobljenje.

Karl kaže da ukoliko ovo ostane usamljeni slučaj, onda nema problema, ali ukoliko se paku pojavi i u drugim vodama Evrope, to će biti veliki problem.

(Dnevne.rs)
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*