DRAMA U PARIZU: Krio se u kartonskoj kutiji 8 sati, na par metara od terorista, i slao poruke policiji!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
heroj
Prvo je poslao ocu poruku, kada mu je napisao Sakrio sam se na prvom spratu. Mislim da su ubili sve. Reci policiji da interveniše

PARIZ – Lilian Leper (27), grafički dizajner zaposlen u štampariji, više se od šest sati nalazio samo nekoliko metara od braće Kuaši, sakriven u kartonskoj kutiji, a njegove informacije koje je slao putem SMS-a su bile od neprocenjive vrednosti.

POSLEDNJI INTERVJU: Evo šta su izjavili islamisti neposredno pre smrti

Braća Kuaši, teroristi koji su u sredu pobili novinare satiričnog lista “Šarli ebdo”, u petak su se zabarikadirali u štampariji 30 kilometara od Pariza, i njenog vlasnika uzeli za taoca. Međutim, oni  nisu imali pojma da neko samo nekoliko metara od njih policiji šalje informacije o svakom njihovom koraku.

 

Leper je iz kutije slao informacije o njihovom raspoloženju, planovima, poziciji, ali i o izgledu i rasporedu prostorija u samoj zgradi. Prvo je poslao ocu poruku, kada mu je napisao “Sakrio sam se na prvom spratu. Mislim da su ubili sve. Reci policiji da interveniše”.

Foto: Fonet/AP
Foto: Fonet/AP

Njegov otac je uspeo da pobegne, dok je Leper u velikoj meri zaslužan za uspešnu akciju francuskih specijalaca. Vlasnik štamparije Mišel Katalano, koga su držali kao taoca je spasen, dok su braća Kauši ubijena.

Otac sakrio sina u frižider

Oko 40 kilometara dalje odatle, nešto pre 13 sati po lokalnom vremenu, otac po imenu Ilan i njegov trogodišnji sin bili su u jevrejskom supermarketu kada je Amedi Kulibali, za koga se veruje da je bio saučesnik braće Kuaši, upao u prodavnicu i izvadio kalašnjikov.

Braća Kuaši, foto: Rojters
Braća Kuaši, foto: Rojters

Ilan je brzo skinuo jaknu i umotao sina u nju da bi ga zaštitio od hladnoće. Oni i drugi taoci ostali su u frižideru skoro pet sati. Ilanova majka je brzo shvatila da su njen sin i unuk sakriveni i odlučila je da ne pokušava da stupi u kontakt sa njima, čak ni preko SMS poruka.

(Kurir)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*