ČOVEK KOJI JE PRITISNUO DUGME: Akcija od 23 sekunde za SLAVU

bombardovanje
Foto: Wikipedia/U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Aaron Allmon II , Telegraf
– Kada je došlo do eksplozije bojeve glave rakete, a ni mi sami nismo verovali – rekao je oficir zadužen za neposrednu kontrolu osmatranja i kontrole projektila

Uoči obeležavanja 18 godina od bombardovanja Srbije, na Kalemegdanu je u eksterijeru Vojnog muzeja predstavljena lansirana rampa i raketa, deo borbenog kompleta raketnog sistema kojim je 27. marta oko 20.30 sati oboren američki nevidljivi avion – F117A!

Potpukovnik Zoltan Dani bio je komadant 3. diviziona 250. raketne brigade koji je izdao komandu za protivvazdušni napad, a oficir zadužen za neposrednu kontrolu osmatranja i kontrole projektila Senad Muminović stisnuo je dugme u akciji koja je trajala svega 23 sekunde.

 

[adsenseyu4]

– Po odobrenju komandanta sam izvršio lansiranje dve rakete automatski, s tim što je prva startovala, zahvaćena i vođena na cilj, a druga je ispaljena ali nije bila zahvaćena pratećim sistemima, te nije vođena na cilj. Avion je bio u manevru i raketa ga je sustigla.

stelt
Foto: Beta/AP

– U brzini cilja je došlo do eksplozije bojeve glave rakete, a ni mi sami nismo verovali. Naši obaveštajni podaci koje smo izučavali i s kojima smo raspolagali, ukazivali su da ga je nemoguće otkriti, a kamoli doći u poziciju da se gađa – ispričao je on i dodao da je ushićenje zbog rušenja “nevidljivog” bilo ogromno.

(Dnevne.rs/Izvor:Telegraf.rs)

 

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*