28. MART je najbitniji dan za Srbiju: Tada zvanično postajemo NAJJAČA VOJNA SILA na ovim prostorima (FOTO)

naoružanje
Foto: printscreen/youtube
“Ovog puta ruski piloti neće nositi kravate kao 1987. godine i biće u uniformama”, navodi vojni analitičar Vlade Radulović

Srbija će postati najveća vojna sila u regionu 28. marta, za kada je, kako mediji prenose, planirano da na aerodrom u Batajnici slete prvi “migovi 29″ koje je naša zemlja dobila na poklon od Rusije. To će uslediti neposredno nakon planiranog sastanka Aleksandra Vučića i Vladimira Putina u Moskvi, a ovog puta ruski piloti koji će “dovesti” letelice, neće kao 1987. biti u civilnim odelima i sa kravatama.

Kako za “Alo” navodi vojni analitičar Vlade Radulović, naša zemlja će uskoro moći da se pohvali činjenicom da ima najmoćnije ratno vazduhoplovstvo u regionu.

 

[adsenseyu4]

– Tada su morali da budu u civilnim odelima jer su se vraćali redovnom linijom “Aeroflota” i tada nisu mogli da vrate opremu (odela) komercijalnim letom, ali sada to neće biti slučaj, tako da pretpostavljam da će biti u kompletnoj opremi. U svakom slučaju, Srbija će imati najmoćnije ratno vazduhoplovstvo u regionu, ukoliko, naravno, izuzmete Rumuniju i Grčku, koja ima 150 F-16 i planira nabavku F-35. Ukoliko i kada stignu letelice iz Belorusije, onda ćemo moći da računamo na eskadrilu i po.

– Pre svega treba istaći da ovo nije trajno rešenje, već privremeno, i da smo zatvorili tu priču na 10 do 15 godina, što nam daje dovoljno vremena da u tom periodu napravimo ozbiljnu državnu strategiju u vezi sa tim šta želimo da uradimo sa našim vojnim vazduhoplovstvom – kaže Radulović za “Alo” i dodaje da je ovo odlična prilika da pojačamo obuku naših pilota.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Podsećanja radi, ministar odbrane Zoran Đorđević je nedavno izjavio kako će modernizacija i remont letelica iz Rusije Srbiju koštati 185 miliona evra, dok još nije poznata vrednost vojne donacije iz Belorusije, koja bi trebalo da nam donira raketne sisteme protivvazdušne odbrane (PVO) tipa “buk” i avione “mig 29″.

 

[adsenseyu1]

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Ceo posao u vezi sa šest lovačkih aviona iz Rusije ugovoren je prošle godine, kada je premijer Aleksandar Vučić boravio u Moskvi, i kada je potvrđeno da će biti plaćena samo modernizacija i novo naoružanje.

– Ukoliko biste računali, koštali bi nas oko 600 miliona evra. Onda možete da vidite koliko smo dobili povoljne cene i koliko smo dobili na poklon, bar kada je reč o avionima – izjavio je tada Vućič.

 

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf.rs)

 

[adsenseyu2]

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*